Soki są bogatym, dla większości dzieci smacznym, źródłem takich ważnych składników jak:
witamina A – zawarta zwłaszcza w sokach i nektarach marchwiowych oraz marchwiowo-owocowych,
witamina PP - znajdująca się głównie w soku pomarańczowym,
witamina C - głównym jej źródłem jest sok pomarańczowy oraz nektar z czarnej porzeczki
witamina E – ważny naturalny przeciwutleniacz,
kwas foliowy – jeden z czynników krwiotwórczych i poprawiających funkcję układu nerwowego i chroniący przed wadami układu nerwowego u płodu,
błonnik nierozpuszczalny – poprawiający perystaltykę jelit, chroniący przed zaparciem,
pektyny – tzw. rozpuszczalna frakcja błonnika, wiążąca np. szkodliwe metale ciężkie i najprawdopodobniej chroniąca ustrój przed miażdżycą,
bioflawonoidy, które są doskonałymi przeciwutleniaczami chroniącymi komórki przed uszkodzeniem, także materiału genetycznego - zawarte w nektarach z wiśni, aronii, czarnej porzeczki, jagód,
likopen o działaniu przeciwnowotworowym - występujący w pomidorach,
potas – pierwiastek niezbędny do funkcjonowania każdej komórki, którego organizm człowieka nie potrafi w sobie zatrzymywać i musi być on stale dostarczany z zewnątrz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz